Inglewood Craftsman Home

Restoring our 1906 home in Inglewood CA on a budget

Outdoor Vintage Window Scenes

Leave a comment

This project was a while in the making. I collected antique windows and shutters over a matter of months, possibly even a year- purchasing some, scavenging others. Jon kept wondering and asking what the plan was for them as they continued to fill up space in the basement. Alas, my Pinterest board describing the vision in my mind didn’t help relay the message well, so he was in the dark until project time.

In the basement, I removed all the old hardware so that it wouldn’t rust outside or ruin the windows. Some of them needed to be repainted to protect the original wood, but most of them had more than enough coats to protect them.

I had a large enough stockpile of windows that I didn’t need to plan the layout perfectly; rather, Jon helped me decide on placement by holding each window up where I asked him to while I stepped back to view it from afar.

We placed them in three areas: on the wall of the house where the guest bathroom juts out, behind the hot tub, and on the neighbor’s garage wall. Jon did all the hanging, drilling first through each window, then through the masonry.

Eventually, I’d like the guest bathroom to have a real window. However, for now, it’s the only wall of the house without any windows! To make it blend in better with the rest of the house, we painted the walls behind the windows white; the glass now appears to at least lead into something dimensional, rather than just sitting on top of the pink wall. This was the toughest part of the installation, as we needed to measure, use chalk lines, and paint somewhat precisely on stucco to stay within the lines. However, the paint seemed to work; at a recent party, people didn’t believe that these aren’t real windows!

Behind the hot tub (pictured at top) is my favorite area for the installation, and I believe the most successful. The addition of both windows and shutters creates a little homey environment for the hot tub; it’s no longer just an item stuck in the corner of the yard, but is now a purposeful and peaceful surrounding. And, as a bonus, the tall shutter blocks more of the view and sound from the neighbor’s yard.

The neighbor’s garage wall has looked empty for a while. At some point, someone painted the wall to match the house (pink stucco, hooray). My “domestic journeys” list had included the task of painting this wall, possibly green or brown to match the other stone walls we’d painted, and bring the yard together. However, I think the windows round things out and bring everything together instead.

Finally, I added one tiny window over the outdoor couch to tie in the laundry room windows to that area as well as to the neighbor’s garage. It all looks like one little homey scene now.

img_5377img_5375

 

 

 

 

 

 

I still have a few windows and shutters left over- not sure what I’ll end up doing with them yet!

Before Images:

img_5260img_5259

img_5258img_5256

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s